10 вечірніх ритуалів для режиму дитячого сну

Приємні процедури перед сном полегшують перехід від бадьорості до сну, допомагають дітям відчувати себе більш впевнено, очікувати кінця дня спокійно.

Щоб створити відповідний режим підготовки до сну для вашого малюка, складіть передбачувану послідовність подій, яку ви можете виконувати в одному і тому ж порядку щовечора. Фактична рутина буде розвиватися і змінюватися в міру зростання вашої дитини, але основи залишаться тими ж самими. У молодшому віці підготовка до сну може включати процес одягання піжами, чищення зубів і читання казки на ніч. Також сюди відносять прийняття ванни, пісню, казку, іншу пісню, склянку води, а потім ще одну історію. Вирішіть самі, чи хочете ви робити це швидко і легко, або ж краще виділити 20-30 хвилин на підготовку, щоб дитина встигла і казку послухати, і затишно влаштуватися "калачиком" поруч з вами, і провести трохи часу разом.

Підготовка до сну пройде найкращим чином, якщо ви знайдете перед сном годину для спокійної гри. Тут доречні ігри для дрібної моторики (тільки під наглядом дорослого!): сортування різнокольорових фігурок, шнурівка, ліплення з пластиліном. Така діяльність знизить рівень активності вашого малюка і підготує його нервову систему до розслаблення. Шумне свято, біг, лоскіт і навіть перегляд захоплюючих телепередач і відео ускладнюють спокійний і швидкий перехід до сну. Найкорисніші ідеї для підготовки до сну описані нижче. Можна підібрати щось відповідне саме для вас і дитини:

  • Встановіть певний час і дотримуйтеся його. Внутрішній годинник дитини набагато швидше звикне до режиму, якщо він буде регулярним і природним.
  • Попереджайте малюка. Перед підготовкою до ночі заздалегідь повідомляйте дитину про те, що день добігає кінця. Ваша дитина, можливо, ще занадто мала, щоб судити про плин часу, тому говорити щось на кшталт «ще п'ять хвилин» навряд чи має сенс. Замість цього навчіть малюка асоціаціям. Почніть першу частину підготовки — включіть воду в ванні, приберіть іграшки або покладіть на видне місце збірник казок. Це певним чином буде сигналізувати про близькість ночі. Деякі батьки повідомляють про наближення "відбою", заводячи кухонний таймер на п'ять хвилин; дитина запам'ятовує, що звук означає час сну. Це дозволяє деякій третій особі оголошувати час сну, що зменшує бажання скаржитися з боку малюка, оскільки навіть він знає, що з машиною не посперечаєшся.
  • Дайте перекусити. Легка закуска, яка включає в себе білки і вуглеводи, наприклад, невеликий шматочок сиру і половина скибочки цільнозернового хліба, викличе сон і допоможе міцно спати всю ніч. Вуглеводи викликають сонливість, а білок допомагає підтримувати рівень цукру в крові до сніданку. Обов'язково почистіть зуби після їжі.
  • Викупайте дитину в теплій ванні. Злегка підвищивши температуру тіла вашої дитини, ви допоможете їй швидше заснути після приємної процедури. Іграшки для ванни теж допоможуть розслабитися.

  • Одягніть зручну піжаму. Вибирайте вільну піжаму з натуральної тканини, яка не дуже тепла, вузька або з тугими резинками.
  • Прочитайте дитині її улюблену історію. Це дуже приємне заняття для вашого малюка, особливо, якщо це його улюблена історія, яку він із задоволенням послухає перед сном. Коли дитина підросте, їй захочеться більше різноманітних історій і казок. Але ні в якому разі в сюжетах не повинно бути страхітливих картин і драматичних подій.

  • Під час читання включайте спокійну музику. Нехай музика тихо грає, поки дитина не засне.
  • Переконайтеся, що у вашої дитини є друг, з яким вона спить. Улюблена лялька або плюшевий ведмедик забезпечує комфорт вночі.
  • Обмежте або заберіть пляшечку. Якщо дитині потрібна пляшечка, щоб заснути, переконайтеся, що в ній тільки вода. Молоко, молочна суміш або сік скупчуються навколо зубів, викликаючи карієс навіть у найменших малят.
  • Не розтягуйте прощання на ніч. Говоріть «на добраніч», коли вам пора виходити з кімнати, і постарайтеся не повертатися туди, навіть якщо дитина кличе вас. Це звучить грубо, але якщо ви будете входити в кімнату знову і знову, дитина звикне до думки: «Якщо я покличу маму, вона повернеться». Діти дуже швидко вчаться «привчати» батьків. Будь-які коливання з вашого боку можуть бути сприйняті дитиною як свідчення того, що ви, можливо, не серйозно ставитеся до всієї цієї підготовки до сну, і, якщо малюк буде кричати досить голосно, ви повернетеся і пограєте ще трохи.

Слід пам'ятати, що до кінця дня діти повинні бути втомлені фізично. Активні ігри і тривалі прогулянки на свіжому повітрі забезпечать зниження темпу ближче до ночі. Вибирайте ритуали, які подобаються батькам і дитині. У кімнаті під час сну дотримуйтеся температури повітря близько 18-20 градусів. Вечірнє провітрювання — необхідна умова повноцінного сну.

Коментарі
Яна 10.06.2021, 11:27
Поділюсь своїм досвідом.
В 2 роки перевели дитину в окрему кімнату. Засинали перший час разом, під казку/казки, пісні. Це займало не менше години. І вночі син приходив до нас.
В 3 роки трохи швидше засинав, але сам процес не змінився. В цей час син прив'язався до м'якої іграшки, тому думаю через це менше став бігати до нашого ліжка.
В 4 роки вже став добре все розуміти, ми постійно проговорювали, що велике ліжко для тата і мами, а маленьке - дитяче. Обкреїли його стікерами, щоб ще більше подобалось. І вирішили привчати засинати самостійно. Казку читали, але 1 і на 10 хв. максимум. В цей час включали класичну мелодію і ледь помітний світильник. Після читання, я, мама, йшла до своєї кімнати і за 10 хв. дитина спить. Спочатку він просив залишитися, як і раніше, поки не засне. Я ходила і казала біля дверей, що я тут. Пізніше - і ходити не треба було..
Зараз йому 5 років і він засинає сам. З мелодією і маленьким світильником.
Наталья 19.05.2021, 07:54
Конечно, надеюсь как Можно больше детей будут знать что если они позовут маму, она вернется.! Не детдом же! А приучить засыпать комфортно для мамы и малыша можно без слез и чувства брошености у ребенка
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22