Що подарувати дитині від народження до 3х років

Дуже складно вибрати подарунок дитині. Асортимент дитячих іграшок вражає різноманітністю: хочеться купити все і відразу. Щоб не помилитися з вибором, бажано враховувати вік малюка і побажання батьків. При виборі презенту дітям старшого віку (від 2 років) приймаються до уваги і дитячі захоплення, темперамент і інші фактори. Розглянемо найпотрібніші, корисні і захоплюючі подарунки в залежності від вікової аудиторії.

Корисні подарунки малюкам до 1 року

Завдання подарунка - розвивати дитину, займати його увагу і допомагати пізнавати навколишній світ. У цьому віці малюкам все цікаво, а іграшка повинна бути яскравою, дзвінкою і безпечної для здоров'я. Ось кілька хороших ідей:

1. Мобіль.

Ця музична іграшка привертає увагу крихти, заворожує і дозволяє мамі відволіктися. Для дитини це теж корисна штука, оскільки він концентрує зір на рухомих перед собою предметах і, тим самим, відточує зоровий навик. Приємна мелодія розслабляє і заспокоює, допомагає заснути, заспокоїтися після чергової істерики.

2. Брязкальце.
 

Це класичний подарунок грудничку до 1 року, який теж стає частиною розвитку. Спочатку малюк вчиться тримати в руці сторонній предмет, потім пробує на смак гіпоалергенний матеріал, а потім починає шукати, тягнутися на відстані. До того ж, характерний звук відволікає від плачу, змушує сконцентрувати погляд на спочатку завмерлому, а потім рухомому предметі. Чим не тренування для очей.

3. Іграшка на ліжечко або коляску.

Це класика. На гумці кілька м'яких іграшок, які розтягуються на візку. При русі транспортного засобу крихти вони рухаються, привертають увагу, не дають занудьгувати в дорозі. Такий іграшкою можна відвернути і заспокоїти, зацікавити театральною виставою.

4. Іграшки для ванни.

Можна купити окрему іграшку або цілий набір для водного уявлення у ванній кімнаті. З такими «друзями» купати дитину набагато веселіше. До того ж, його можна відвернути, щоб почистити вушка, помити голову або непомітно обрізати крихітні нігтики. При покупці такої іграшки звертати увагу на розмір і колір, в перевазі - великі, яскраві звірятка для купання з гіпоалергенного матеріалу.

5. Розвиваючий центр або килимок.

Така забава підходить від 4 місяців, коли вони вже вміють зосереджувати погляд, усвідомлено вивчають великі предмети, активно пізнають світ, намагаються перевернутися. Лежачи на м'якому килимку, малюкові затишно, комфортно і безпечно, а навколо все яскраве, ворушиться, можливо, навіть музика грає, плакати не хочеться.

6. М'яка іграшка без ворсу.

Такий подарунок самий універсальний, може стати улюбленою забавою на кілька років. Особливо популярні м'які ведмедики, зайці, слони, коти. Обов'язкова умова - без ворсу, оскільки такі частинки можуть спровокувати алергічну реакцію, небезпечні для здоров'я. Добре, якщо іграшка ще звуки приємні видає, ненав'язливе музичний супровід тільки розслабляє, викликає беззубу посмішку.

7. Тканинна або тактильна новорічна книга.

М'які, приємні на дотик книжечки з приємним шелестом теж приємно порадують грудничка. Яскраві сторінки викликають інтерес, легко стискаються в долоньках, не мнуться. Навіть дитячі слюні добре вбираються. 4-5 сторінок буде досить, щоб захопити дитину на деякий час.

Корисні подарунки від 1 року

Малюкам від 1 року подарунки теж знайдуться. У цьому віці дитина тренує дрібну моторику пальців, «підключає мислення» і продовжує вивчати навколишній світ. Йому цікаві нові звуки, предмети, а звичні брязкальця і ​​мобіль не доставляють колишнього задоволення. Ось цікаві ідеї, що подарувати на вік від 1 року і старше:

1. Стучалка.

Іграшка розвиває дрібну моторику пальців, відточує навички хапання і утримування дрібних предметів, дозволяє розвивати нові вміння. Основне завдання - спеціальним молоточком необхідно забивати різнокольорові палички-гвоздики. Цікаво, забавно, цікаво, такою іграшкою малюк гратиметься жоден день. Звуки не завжди приємні для батьків, але заради розвитку крихти доведеться потерпіти.

2. Бізіборд або бізікуб.

Це спеціальна дошка для раннього розвитку. Конструктивно, це панель з різними предметами, які малюк повинен розрізняти або вміти користуватися. Наприклад, замки, гачки, шнурки, клаксон, дзеркало, що світяться і інші предмети. Бізіборд розвиває дрібну моторику пальців, уяву і логіку, задіє сенсорне сприйняття. При виборі головне - враховувати вік, стать і дитячі захоплення.

3. Музично-інтерактивна іграшка.

Це може бути кермо, піаніно, транспортний засіб або навіть цілий набір музичних інструментів. Чим більше мелодій, тим цікавіше дитині. Він не тільки розвиває музичний слух, а й моторику, орієнтацію в просторі. Також знайомиться з новими звуками, кольорами, звучанням інструментів, голосами різних тварин. Деякі музичні іграшки навіть улюблені казки вміють розповідати.

4. Конструктор для самих маленьких.

Для дітей від 1 року бажано вибирати конструктор з великими деталями, щоб малюк випадково їх не проковтнув. Таким способом можна захопити маленького архітектора до 2-3 годин. Таким способом тренується посидючість і уважність, вміння приймати перші рішення, а також логічне і просторове мислення. Малюк навчиться будувати елементарні предмети, почне розрізняти кольори, проявить фантазію, підключить уяву.

5. Музична новорічна книга.

По суті, це та ж музична іграшка з декількома мелодіями і рівнями гучності. Батьки можуть прочитати захоплюючу історію і продемонструвати дитині ілюстрації, а сам малюк може прослухати новорічні пісні, причому навчитися їх самостійно перемикати і вибере для себе найулюбленіші.

6. Пазли на 2 елемента.

С допомогою пазлів вдосконалюється візуальне сприйняття, пам'ять і концентрація уваги, розвивається логічне і абстрактне мислення, зорово-моторна координація. Пазли м'які, виконані з гіпоалергенного матеріалу, мають насичену забарвлення і об'ємний малюнок. Йому обов'язково сподобається.

7. Каталка.

Така іграшка на колесах рухається від ручки, яку малюк повинен штовхати перед собою. Це відмінний подарунок для малюків, які вже навчилися ходити. Ручка додає впевненості при ходьбі, а іграшка викликає інтерес і змушує малюка рухатися крок за кроком, не здаватися і не зупинятися. Іграшка-каталка тренує рухову активність крихти, долучає до самостійності і полегшує життя матусі.

Корисні подарунки на 2 роки

У цьому віці діти вже дорослішають, мають улюблених і нелюбимих мультиплікаційних героїв, побажання до подарунків. Якщо хочеться зробити дитині в 2 роки приємний сюрприз, можна вибрати один із запропонованих подарунків:

1. Ігрова намет або вігвам.

Такий будиночок в дитячій кімнаті буде викликати інтерес жоден рік. Тут можна грати поодинці або з друзями, придумувати нові забави і тренувати фантазію. Маючи власний простір, малюк може усамітнитися, запросити друзів, розсадити ляльок, влаштувати ціле театральне дійство. Розміри наметів найрізноманітніші, поміститься як маленький господар, так і його запрошені гості. Також можна придбати тематичний вігвам для підростаючого «індіанця».

2. Реалістичні фігурки тварин.

Такі набори допомагають пізнати рослинний і тваринний світ. Поступово він почне розрізняти фігурки, називати звірів і звуки, які вони відтворюють. Такі розвиваючі ігри можна влаштовувати всією сім'єю, тим самим розширювати дитячий кругозір і зосереджувати увагу на важливих деталях (хвіст, вуха, ніс). Якщо регулярно поповнювати домашній «зоопарк» новими мешканцями, така гра ще довго не набридне.

3. Набір для сортування (Великий ягідний пиріг).

Мета такої гри - навчити малюка розрізняти фрукти та їх кольору, назви і вміти «готувати» ягідний пиріг. Без допомоги батьків малюк не впорається, а щипцями для пирога можна тренувати дрібну моторику пальців, відточувати майстерність брати, утримувати маленькі предмети. Нічого складного, захоплення на пару годин забезпечено.

4. Новорічна книга-віммельбух.

Такі книжки цікаві дітям від 2 року, головне - підібрати підходящу тематику. Картинки яскраві та змістовні, деталі цікаві і несподівані. Малюк не тільки дізнається нову історію, а й підключає логіку при розстановці деталей. Книжок і сюжетів вистачає, дворічним малюкам обов'язково сподобаються, привернуть увагу.

5. Залізниця з поїздом.

Це класичний подарунок, який однаково порадує хлопчиків і дівчаток. Батьки допоможуть зібрати дитячу залізницю, а малюк самостійно розбереться, як запускати поїзд. Така подорож по рейках захоплює на кілька годин. Якщо ще на станціях розсадити тварин або інші іграшки, вийде ціла пригода з красивою передісторією і щасливим кінцем. Цей подарунок захопить, стане улюбленою іграшкою на кожен день.

6. Пазли на 4, 8 і 16 елементів.

Оскільки малюк росте, відповідно, і сегменти в пазлах бажано збільшувати. Більше структурних елементів - ширше розумовий процес і уяву. Пазли розвивають просторове мислення, посидючість і дрібну моторику пальців. До того ж, така забава зближує дитину і батьків, дозволяє налагодити взаємини в сім'ї.

7. Іграшкова посудка і їжа.

В дворічному віці малюк повторює за батьками, намагається наслідувати і відчувати себе дорослим. Якщо купити в подарунок набір дитячого посуду і продукти харчування, малюк обов'язково запросить на чаювання, пригостить пластмасовим тортом або іншим блюдом. Така іграшка більше подобається дівчаткам, але і хлопчиків чаювання з новою посудкі теж захопить ні на одну годину.

8. Лялька або пупс.

Корисні подарунки на 3 роки

У цьому віці він вже впевнено ходить, знає, що таке добре і погано, любить мультфільми і обов'язково має улюблених персонажів. Асортимент іграшок, якими його можна порадувати, стрімко зростає. Залишається тільки порадитися з батьками або самим адресатом, зробити правильний вибір. Ось корисні іграшки для 3 років:

1. Магнітний або динамічний конструктор.

Це той же «лего», але вже ускладнений варіант конструктора. Робили необхідно з'єднувати правильно, вибудовуючи нові споруди. Такі конструктори одночасно тренують фантазію, логічне і абстрактне мислення, здатність приймати рішення і діяти за заданою схемою. Такі іграшки цікаві дітям 3+, навіть батькам припадуть до душі.

2. Машинка на радіоуправлінні.

А це хороший варіант для хлопчиків, які практично з пелюшок обожнюють грати машинками. Спочатку це пластикові модельки, потім металеві модифікації, а слідом - транспортні засоби на радіокеруванні з кольоровим і звуковим супроводом. Батькам шумно, а малюк тільки в захваті від такого цінного поповнення власного автопарку. Головне - не повторюватися з моделями, кожен раз хочеться щось новеньке.

3. Новорічна книга з веселими саньми Санти.

Іграшка оригінальна і святкова. Інерційні сани Санти котяться на кожній сторінці по вирубках, виконаним у вигляді доріжок. Тексту мало, ілюстрації яскраві і соковиті, захоплюють практично з першої сторінки. Заводні сани працюють справно, а в змісті книжки є корисна інформація, наприклад, щось знайти або порахувати. Виходить цікавий урок в ненав'язливій грою формі.

4. Бінокль Learning Resources.

Цей яскравий і компактний прилад орієнтований на навчання і ранній розвиток, оснащений окулярами для комфортного вивчення навколишнього світу. Такий бінокль обов'язково сподобається юним мандрівникам і всезнайкам, які щодня задають батькам тисячі питань: «Чому?». Пластик - якісний, фарби - натуральні.

5. Ігрові фігурки динозаврів.

Тема динозаврів популярна серед дітей, тому хлопчики і дівчатка старше 3 років оцінять такий подарунок по достоїнству. Яскравими фігурками можна грати, влаштовувати войнушки, протистояння двох суперників. До того ж, з'являється можливість вивчити назви динозаврів, а також унікальну історію їх існування на Землі. Дитина підключає уяву і бурхливу фантазію, вчиться рахувати, розширює кругозір.

6. Пазли на 24+ елементів.

Це картина, яку можна скласти з окремих сегментів. Дитина вчиться діяти за схемою, концентрувати увагу на одній справі. Така картинка захоплює, тому малюк проявляє посидючість і наполегливість, вчиться самоконтролю, бачить і радіє отриманому результату. Пазли подобаються не всім дітям, але, ті, кого вдалося захопити, зберуть ще ні одну красиву картину для дитячої кімнати.

7. Будиночок для ляльок.

Якщо дівчинка любить грати в ляльки, їй обов'язково знадобиться будиночок і меблі. Розмір подарунка залежить від площі дитячої кімнати і вільного простору. Це може бути двоповерховий особняк із пластику або дерев'яний замок з ровом і стайнями. Вибір іграшкової нерухомості величезний, бажано відштовхуватися від уподобань маленької принцеси.

8. Іграшковий касовий апарат.

Сюжетно-рольові ігри обов'язково припадуть до смаку дівчаткам і хлопчикам від 3 років. Якщо подарувати касовий апарат, можна пограти в продавця і покупця. Касові апарати розрізняються функціями і розмірами, але суть одна - продавати іграшкові овочі і фрукти. Така забава робить малюка кмітливим і підкованим в питаннях товарознавства, розвиває логіку, мислення, пам'ять посидючість і уяву.

9. Набір доктора.

Еще одна рольова гра, однаково актуальна для хлопчика і дівчинки. Дитина з дитинства спілкується з лікарями, тому йому припаде до смаку така роль. За прикладом укол зробить, температуру померяєт, рецепт ліки пропише і забезпечить «пацієнтові» постільний режим. Набір доктора різниться за цінами і комплектації, можна підібрати найвдаліший в конкретному випадку варіант.

10. Дитяче доміно.

Ця класична забава для дорослих і дітей, грати в яку можна всією сім'єю. По суті, це стратегія, яка вчить приймати правильні рішення, прораховувати наперед кілька ходів. Дитяче доміно розслабляє, покращує пам'ять, розвиває навик спілкування і комунікабельність.

11. Настільна гра-балансир.

Ще одна настільна гра від 3 років і старше, суть якої - утримати рівновагу і, тим самим, перемогти суперника. У дитячому віці така забава добре тренує логіку і мислення, з дитинства формує відчуття рівноваги і балансу. Сучасних дизайнів і насичених кольорів безліч, можна підібрати відмінний подарунок для хлопчика і дівчинки.

Так що гідних варіантів, що подарувати допитливому дитині на чергове свято, вистачає. Головне - придбана іграшка повинна бути якісною, актуальною і корисною, відповідати дитячим захопленням і віком, викликати щиру посмішку, радість і бажання пограти.

Коментарі
Ната 09.01.2020, 11:29
Дякую за статью, нам рік і дитина намагається самостійно ходити, грати з іграшками і навіть взаємодіяти з іншими дітьми. Намагається користуватися предметами гігієни, наприклад гребінцем. Рухається під музику. Усвідомлено вимовляє склади «ма-ма», «па-па», «ба-ба». Дізнається і знаходить знайомі предмети, якщо йому задають питання. Емоційно реагує на інтонацію мови і заборонені слова. Виконує прості прохання родичів. Дуже полюбляе різного виду стучалки, пірамідкі та сортери.
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22