Як правильно вибрати книги для дітей до року?

Деякі батьки вважають, що немає сенсу читати книги малюкам, оскільки в ранньому віці вони не розуміють зміст твору. Розберемося чи це насправді так.

Доведено, що ще до народження, будучи в утробі, немовля здатне сприймати звукові вібрації і чути голоси. Тому майбутній мамі рекомендується оточувати себе спокійною музикою та інтонацією голосів, читати вголос, розповідаючи казки і розмовляючи з животиком. Великий сенсорний багаж дитина накопичує ще до появи на світ, тому слід використовувати цей період з максимальною користю.

Фахівці впевнені в тому, що новонародженим корисно читати книги. Як мінімум, це хороший спосіб відволікти засмученого малюка або змінити вид дозвілля. Він цінує будь-яке спілкування з батьками, з книгами йому простіше розвиватися, вчитися говорити. Найважливішим елементом ритуалу підготовки до сну є саме читання казок перед сном, які відкладуться в пам'яті, як приємний спогад, на все життя.

Процес читання в прямому сенсі слова починається набагато пізніше, ніж дитина познайомиться з книгами. Спочатку доведеться навчитися слухати і уважно розглядати картинки, аналізувати почуте і побачене, а тільки потім пізнавати написаний текст.

Рекомендації по вибору книг для немовтят

Читати художні твори дітям з народження і до 8-9 років необхідно регулярно. У міру дорослішання, книги будуть змінюватися: від коротких до більш тривалих розповідей і віршів.

Для малюків інтонація читання, ритм і темп набагато важливіші сенсу художнього твору. Ще не розуміючи значення слів, вони вже безпосередньо реагують на голос близької людини: якщо мамині слова звучать грайливо і радісно, ​​карапуз посміхається; якщо мама говорить серйозним і низьким голосом, він відразу ж насторожується. Так у малюка формується емоційний розвиток особистості.

У новонароджених погано розвинений зір. Тільки після 20 днів життя малюк починає утримувати погляд. У цей час рекомендується використання книг з контрастними чорно-білими зображеннями. Першими слід показувати найпростіші лінії, пізніше — геометричні фігури. Згодом погляд і зір дитини розвивається, і вона може бачити далі і чіткіше.

З 2-х місяців можна показувати яскраві кольорові картинки. Вивчати ілюстрації слід від простого до складного. Спочатку вибирайте великі і зрозумілі об'єкти з мінімумом деталей на світлому фоні, а пізніше — силуети і фотографії тварин, людей, транспорту різної деталізації.

Таким чином, у віці від народження і до 6 місяців «читання» являє собою поєднання розглядання ілюстрацій і фонове прослуховування потішок, колискових і казок.

Шестимісячна дитина вміє користуватися руками — їй подобається торкатись навколишніх предметів, смикати їх, визначати на смак.

У віці 6 місяців дитина може довше концентрувати увагу на картинках, починає самостійно брати в руки книгу і перегортати її сторінки. Звідси і вимоги до таких «дорослих» книг:

  1. Перші книжки повинні бути виконані з цупкого якісного картону, в ідеалі, з миючою поверхнею, з надійною палітуркою. Оскільки книга буде випробувана на зуб, слід відповідально підбирати видавництво (а саме перевіряти наявність сертифікатів якості).
  2. Книги-картонки краще вибирати із закругленими і гладкими краями для безпечного і зручного використання без ризику травмування.
  3. Розмір книги має значення. Тут не працює правило — більше означає краще. Оптимальні книги для найменших — форматом зі стороною до 18 см.
  4. Обсяг книги повинен бути невеликим. 5-6 розворотів буде цілком достатньо. Такі книги не важко тримати в ручках, і дитина навчиться перегортувати видання до кінця, розвиваючи вміння зосереджуватися.
  5. Не слід купувати занадто багато книжок в цьому віці, краще 3-4 якісного виконання і змісту. Оскільки діти до року здатні приділити увагу книжці всього лише протягом декількох хвилин, надлишок інформації не піде на користь. З великою кількістю книг складніше: матеріалу надходить дуже багато, і він весь час різний, запам'ятати неможливо, увага дитини розсіюється, і ось вона вже відповзає ...
  6. Навколишній світ має бути зображений на фото та ілюстраціях з реальними даними, інакше у малюка сформується неправильне сприйняття дійсності. Тобто тварини у властивих їм кольорах і з природними зовнішніми характеристиками. Наприклад, крокодил — зелений, а не фіолетовий, кішка — без одягу і капелюха.

Важливо правильно вибрати твори, щоб вони підходили за віком малятка. Чадам до року цікаво розглядати картинки, це можуть бути книги з текстом і без нього. Перевага надається коротким реченням, простим віршам. Такі тексти немовлята легко сприймають — є можливість осмислити кожне слово.

Як читати маленьким дітям?

Перші книги потрібно читати спокійним голосом, але виразно, за ролями. Необхідно зацікавити малюка сюжетом, викликати у нього позитивні емоції. Рекомендується обов'язково пояснювати побачене, незнайомі слова, події і сюжети, показувати та питати, де на зображенні знаходяться персонажі. На початку це буде навчальний монолог, який з часом налагодить з дитиною двосторонній діалог.

Зацікавити малюка допоможуть книжки з ігровою складовою, що розвивають у нього тактильне сприйняття і дрібну моторику, що позитивно впливає на розвиток мови. До тактильної книги дитина може торкатися, вивчаючи пальчиками ділянки м'якого матеріалу, порівнювати різні тканинні і вовняні текстури, пробувати їх на смак і розглядати картинки. Так у малюка з'являється перший незвичайний досвід спілкування з цікавою книгою.

"Розмовляючі", зі звуками і музичні книги мають інтерактивні можливості і допоможуть удосконалювати наслідковий зв'язок «натиснув-почув». Наприклад, півень при дотику до нього починає кукурікати, а котик — нявкати. Завдання мами — допомогти малюкові навчитися правильно з ними "спілкуватися": разом розгортати книгу, розглядати її, натискати на звукові кнопки і радіти почутому.

Вже у віці 9-10 місяців дитина почне показувати пальцем на собачку або дерево — всі суб'єкти і об'єкти. Не потрібно боятися перечитувати малюкові книжку — дитині буде легше засвоїти інформацію. Вона переконається в стабільності цього світу, а це запорука спокою. У кожного хлопчика і дівчинки, навіть в однорічному віці, є улюблені твори.

Книги повинні знаходитися в зоні видимості і досяжності малюка, тоді він із задоволенням буде тягнутися до них при першому бажанні. Якщо дитину перестануть цікавити наявні книги, приберіть їх і запропонуйте нові. Через якийсь час малюк із задоволенням буде знову розглядати "старі" книги.

Батьки можуть читати ввечері, щоб малюки швидше заснули, під час прогулянки, черги в поліклініку, в будь-який вільний час. Прості, але цікаві твори сподобаються будь-якому малюку. У нього почне розвиватися уява і словниковий запас, тому буде простіше вчитися говорити. В майбутньому у дітей сформується любов до читання і до отримання нових знань.

Малюки читають не самі. Малюкам читають. І це — одне з основних умов раннього розвитку: читання формує дитячу мову. А мова — основа мислення.

Читайте в наступній статті «Топ 10 книг для дітей до 1 року» від редакції «Бава».

Коментарі
Коментарів поки що немає
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22