Роль іграшок у розвитку дитини з народження до пів року

Іграшки займають важливе місце в розвитку малюка і пізнанні ним навколишнього світу. Дати йому таку можливість прагнуть всі батьки. Причому, як іграшку, малюк може сприймати не тільки її саму, а й будь-який інший предмет, який в даний момент привертає його увагу.

У цій статті поговоримо про іграшки докладніше. Отже, які саме іграшки і чим будуть корисні дитині для її особистого розвитку та самопізнання з 0 місяців до пів року?

0 місяців. У цьому віці малюк велику частину дня присвячує сну і не має великої потреби в іграшках. Зір дитини щойно починає формуватися, очні м'язи ще не розвинені. Поки що картинка, яку бачить маля, ще досить розмита.

Єдиним вірним рішенням у період після народження малюка буде просто підвісити над його ліжечком на достатній відстані звичайні чорно-білі роздруківки з зображеннями геометричних фігур, ліній або схематичного усміхненого обличчя. Альтернативою чорно-білих зображень можуть виступати також звичайні фетрові чорно-білі іграшки середніх розмірів.

Особливості будови сітківки дитини в цей місяць такі, що з усіх кольорів найкраще вона бачить саме чорний і білий. Інші кольори малюк теж розрізняє, але гірше. Пам'ятайте, що новонароджене маля ще не здатне розглянути тонкі лінії, тому малюнок повинен бути великим, з добре промальованими лініями. Рекомендований розмір зображення — аркуш формату А4. Важливо, щоб зображення або іграшка знаходилися прямо над обличчям дитини, а не збоку, щоб їй не доводилося «косити» оченятами. Якщо можливості підвісити малюнок над ліжечком немає, то досить просто періодично показувати малюкові зображення для тренування концентрації уваги.

Практику з чорно-білими роздруківками можна буде продовжувати й надалі, коли малюк переступить межу першого місяця життя. Але з кожним разом ускладнюйте зображення і збільшуйте деталізацію малюнків.

1 місяць. В цей період дитина вже спроможна стежити за предметами, що рухаються, на відстані 30-40 см, але в повній мірі кольоровим зором вона ще не володіє. Зараз в хід можна пускати будь-які яскраві брязкальця — привертайте увагу малюка і кольором, і звуком. Акуратно піднесіть брязкальце до обличчя дитини на деякій відстані від неї. Переконайтеся, що малюк зафіксував на іграшці погляд, а потім обережно почніть переміщати її вліво-вправо, вгору-вниз. Якщо брязкальце «випало» з поля зору малюка, поверніть його в початкове положення, дозвольте дитині заново зафіксувати на ньому свій погляд і продовжіть маніпуляції. Так тренується зір дитини.

Великою популярністю в цьому періоді користуються будь-які іграшки зі звуком: дитячі мобілі, маракаси, книги зі звуковим модулем, ксилофон, дзвіночки або інші дитячі музичні інструменти, всілякі гавкаючі-нявкаючі іграшки та ін. Слідкуйте за тим, щоб звук іграшки не був різким і не лякав дитину.

І не забувайте просто розмовляти зі своїм малюком. Звук вашого голосу для нього зараз буде найкращою іграшкою: читайте короткі казки, вірші, співайте йому дитячі пісеньки або просто коментуйте свої дії.

2 місяці. Малюка нарешті починають цікавити нерухомі предмети на відстані. Пов'язано це з особливостями будови його зорового апарату. Приблизно з шести тижнів від моменту народження у дитини розвивається об'ємний і кольоровий зір. І до двох місяців відбувається відчутний «ривок» у розвитку: малюк вчиться повертати голову, розглядає близькі предмети, стежить очима за рухомою іграшкою — освоює ближній простір. Відмінною іграшкою в цей період може стати звичайна лялька. Зовсім не обов'язково, щоб вона була дорогою або мала якийсь додатковий функціонал. Чудово, якщо лялька буде зростом з малюка — дитина буде асоціювати ляльку з собою і дуже швидко почне з нею «розмовляти». Адже саме в цьому віці малюки вперше починають «пробувати» свій голос. Просто на ляльці показуйте малюкові, де розташовуються очі, ніс, рот. Ці ж органи можна показувати на його відображенні в дзеркалі. Обов'язково чітко промовляти, що ви показуєте — зараз дитині важливо бачити, як формуються звуки.

Продовжуйте знайомити малюка з яскравими брязкальцями. У цьому віці брязкальце (або будь-яку іншу невелику іграшку) вже можна вкладати в ручку дитини — так вона зможе відчути її, спробує захопити. У малюка не вийде відразу довго утримувати іграшку, але поступово ця навичка розвинеться. Намагайтеся вибирати для нього компактне брязкальце (або іграшку), яке буде легко поміщатися в руці, зі зручним тримачем, яскраве, що приваблює увагу. Важливо, щоб брязкальце було легким, так як малюк ще не вміє координувати свої рухи і може випадково себе вдарити. Обов'язково ретельно промивайте всі іграшки, перш ніж давати їх дитині (а ще краще — простерилізуйте) — зовсім скоро малюк почне пробувати все на смак.

У цей період також можна використовувати мобілі, дуги, підвіски, ігрові та розвивальні килимки. Важливо — підвіски повинні бути розташовані так, щоб дитина змогла легко до них дотягнутися. Спочатку малюк буде просто бити по іграшках, що висять перед ним, але вже до наступного місяця координація рухів покращиться і дозволить йому схопити іграшку і почати вивчати її тактильно. Тому заздалегідь подбайте про те, щоб фактура і матеріал іграшок в підвісках були різноманітними і надовго захопили увагу дитини.

Також в цей період малюки активно вчаться тримати голову — не забувайте частіше викладати дитину на животик.

3 місяці. З трьох місяців малюк вже може переводити погляд з одного предмета на інший. Тому всілякі мобілі, дуги, підвіски, ігрові та розвивальні килимки є актуальними, як і раніше.

Починайте читати малюкові книги з яскравими барвистими картинками. Все, що ви розповідаєте йому, маля вже починає запам'ятовувати. А поки мама або тато читає, малюк може захоплено вивчати картинки, торкатися них своїми пальчиками — тому відразу рекомендується зупинити свій вибір на книгах з товстого та міцного картону. Прекрасне доповнення — книги зі вставками з різних фактур.

У дитини починається розвиток тактильних відчуттів. Тому в хід зараз можуть піти іграшки з будь-яких матеріалів: пластмасові, гумові, дерев'яні, тканинні, гладкі, рифлені, з різними виступами та ін. Це можуть бути м'які іграшки з ділянками, наповненими кульками. Вони ж — антистресові іграшки. До речі, невеликі тканинні мішечки з крупою або травами, виготовлені своїми руками, будуть не менш цікаві вашому малюкові. Велику популярність зараз також набирають тактильні книжки зі спеціальними вставками за методикою Марії Монтессорі.

У віці трьох місяців дитина починає активно пізнавати свої ручки і ніжки. Якщо раніше ви надягали на малюка рукавички-антицарапки, то саме зараз час їх зняти, давши можливість дитині повноцінно вивчити своє тіло. Можна додатково стимулювати пізнавальний інтерес, надівши звичайний браслетик малюкові на зап'ястя, або шкарпетки з бубонцями — на ніжки.

В цей же період малюк вчиться передавати брязкальце з однієї ручки в іншу — тому намагайтеся вибирати брязкальця зі зручною ручкою, а ще краще — з двома. Фактично, дитина може почати гратися зараз навіть зі своєю соскою-пустушкою — не забороняйте цього. І хваліть малюка за кожне його досягнення. Навіть таких крихіток стимулює заохочення.

І останнє — якщо до цього віку малюка купали в невеликій ванночці, то зараз варто поступово привчати його до великої ванни. Заведіть кілька яскравих гумових іграшок для купання: це можуть бути всілякі качечки, жабенята, рибки та ін. Буде добре, якщо ці іграшки будуть асоціюватися у дитини тільки з процесом купання і завжди зберігатимуться виключно у ванній кімнаті — так вони не зможуть йому набриднути. Ще один альтернативний варіант: просто наклеїти на дно ванни спеціальні протиковзкі наліпки-стікери для дітей. Як правило, вони яскраві, барвисті, привертають увагу малюків і довго тримаються. Ну а трохи пізніше ці наліпки ще й допоможуть зробити купання вашого малюка безпечним.

4 місяці. Малюк вдосконалюється в умінні перевертатися зі спини на живіт і з живота на спину. У цей період намагайтеся не залишати дитину одну на великому ліжку навіть на невеликий проміжок часу. Найкраще перемістити її на підлогу. А щоб малюкові не було холодно, існують спеціальні килимки-пазли. Вони яскраві, м'які, ребристі на дотик і здатні надовго захопити дитинку. Товстий прошарок таких килимків вбереже її від можливих ударів, поки вона буде відпрацьовувати свої нові вміння. Ще одна корисна іграшка на цьому етапі — кільце-прорізувач. Хапаючись за нього, дитина зможе відточувати свої навички.

Дитині стає цікаво вивчати себе в дзеркалі. Якщо ваш малюк з таких, то сучасні іграшки мають і цю функцію. Наприклад, м'які розвивальні кубики часто містять вставки з дзеркалами. Такі дзеркала не мають гострих країв, не б'ються і не обсипаються — тобто нічим не зашкодять вашому чаду.

Якщо у дитини почали різатися зубки, варто придбати спеціальні прорізувачі. До речі, існують так звані «охолоджуючі прорізувачі», заповнені дистильованою водою або безпечним гелем. Такі прорізувачі не тільки масажують ясна, але й знеболюють їх за допомогою холоду. Перед тим, як дати такий прорізувач малюкові, попередньо, буквально на 5-10 хвилин, помістіть його в холодильник. Стосовно зубів малюкам також дуже подобаються фетрові вироби — вони завжди намагаються потягнути їх до рота, адже фетр дозволяє добре «почухати» ясна. Тому відмінне рішення на цей період — купити або пошити самому якусь яскраву фетрову іграшку або придбати книжку з фетру, яка точно надовго захопить дитину. Ще одна альтернатива — гризун з дерева. Взагалі, дерев'яні іграшки досить заспокійливо діють на дітей.

5 місяців. До цього періоду, швидше за все, іграшки, які малюк бачить щодня, вже починають йому набридати. Намагайтеся їх чергувати. Покажіть малюкові різноманітність форм і кольорів. Для розвитку дрібної моторики дитини запасіться невеликими м'ячиками, кубиками і прямокутними брусочками. Кубики особливо сподобаються вашій дитині. Це можуть бути гумові кубики із зображеннями тварин, дерев'яні кубики з картинками або м'які кубики з тканини.

Деякі діти вже можуть похвалитися успіхами в «повзунковій» справі. Стимулюйте вашого малюка: обережно покажіть, як потрібно перебирати ручками і ніжками, покладіть перед ним цікаву іграшку, наприклад, неваляшку, і він обов'язково за нею потягнеться. У пригоді вам стане підлоговий килимок-пазл, про який вже писалося раніше. І продовжуйте садити поруч з дитиною ляльку, щоб малюк відточував свої навички «говоріння».

Якщо до цього моменту у вашого малюка вийшли перші зубки, подбайте про покупку зубної щіточки. Вона повинна бути яскравою, середньої жорсткості, з гумовою ручкою. Найкраще, якщо на ній буде зображена будь-яка тваринка. Дитина відразу ж потягне її до себе в рота. Для неї, по суті, така щітка буде грати роль щітки-напальчника, тобто дозволить самостійно масажувати ясна. Вранці і ввечері чистіть зубки разом із малюком — намагайтеся відразу прищеплювати йому правильну звичку в ігровій формі. Навіть такі маленькі діти здатні помічати, що роблять дорослі, і повторювати за ними їхні дії. Звичайно ж, ніякої зубної пасти поки що не потрібно — після проведеної процедури просто ополіскуйте щіточку водичкою. Цього буде достатньо.

Приклади розвивальних іграшок і товарів для дітей 5 місяців:

6 місяців. З шести місяців починається освоєння далекого простору — діти вчаться оцінювати відстань. Якщо малюк вже сидить, то особливо зручно йому буде в стільчику для годування. У хід зараз можуть піти будь-які підручні предмети: кубики, гумові м'ячики, фантики, коробочки, мішечки з крупами та ін. — все, що малюк може кинути зі стільчика вниз без істотного збитку для батьків. Ні в якому разі не лайте його за це. Малюк з великою зацікавленістю буде спостерігати, як падають різні за формою та вагою предмети.

До цього моменту пальчики дитини вже добре розроблені — можна почати давати іграшки з дрібною моторикою. Наприклад, у нагоді стануть ігрові центри з усілякими намистинками, шестернями, доріжками для переміщення, різнокольорові пірамідки, дерев'яні башточки та ін. Є й інший, дешевший, варіант — до звичайної машинки на коліщатках прив'яжіть стрічку. Спочатку відштовхніть машинку від себе, потім потягніть її за стрічку, щоб повернути в початкове положення. Бачачи ваші маніпуляції, дитина і сама скоро почне їх повторювати.

Великим успіхом в цей період також може користуватися так званий «пальчиковий театр» — це ляльки, які надягають на палець. Покажіть малюкові лялечку, розкажіть пов'язану з нею історію, складіть розповідь. Йому точно сподобається.

Ну і ще однією корисною іграшкою в цьому віці можуть стати ходунки, а точніше, їх ігрова панель з різними кульками, що крутяться, кнопочками, вогниками та ін. Якщо ваш малюк — великий бешкетник і рідко спокійно сидить на руках, то ходунки на якийсь час можуть стати вашим помічником. Але будьте обережні — не залишайте малюка в такому віці в ходунках надовго. М'язи спини у нього ще дуже слабкі.

 Розвивайте малюків із задоволенням!

 

Коментарі
Коментарів поки що немає
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22