9 чудових ідей, чим зайняти дитину в саду

Ігри дитини в саду, на свіжому повітрі та на одній хвилі з природою — найкращий спосіб провести час, який тільки можуть уявити батьки.

Вчені підтвердили, що заняття на вулиці необхідні для зміцнення фізичного та ментального здоров'я, адже це допомагає знизити рівень стресу і підвищити самооцінку. Нижче ви знайдете 9 веселих і легких способів як відволікти ваших дітей від екранів гаджетів і сфокусувати їхню увагу на природі під час літніх канікул.

1. СПОСТЕРІГАЙТЕ ЗА КРИЛАТИМИ СУСІДАМИ В САДУ

У теплу пору року в нашій країні можна побачити багато різних птахів. Зробіть ваш сад зручним для їх проживання, поставивши в якомусь непомітному місці годівницю і джерело води для пиття. Дітям напевно сподобається змішувати різні корми і фрукти, доливати воду для пташок.

Після приготувань скажіть малюкові, щоб він був готовий до прильоту птахів. Нехай маля зачаїться і спостерігає за пернатими гостями за допомогою бінокля. Можете використовувати розмальовки з птахами, головоломку, де потрібно знайти назви пернатих, або енциклопедію з їхніми зображеннями, щоб дитина могла впізнати вид крилатих друзів, що завітали до саду.

2. ШУКАЙТЕ КОМАХ

Більшість дітей обожнює маленьких створінь, які населяють сади. Їм подобається шукати черв'яків, гусениць, сонечок, а потім спостерігати за ними.

Ви можете полегшити або ускладнити завдання за вашим бажанням. Наймолодшим дітлахам достатньо буде просто показати як відсувати або піднімати камінці в пошуках крихітних створінь.

Можна роздрукувати на аркуші паперу форми комах різного розміру, щоб малюк порівнював малюнки зі знайденими істотами.

Ну а старші діти можуть пів дня шукати маленьких створінь по всьому парку зі збільшуючим склом та досліджувати їх у спеціальних ємностях. Тільки не забудьте навчити малюка відпускати комах назад до саду, адже вони теж живі!

Поясніть дитині, що комахи — друзі садівника, адже вони удобрюють і наповнюють киснем землю, запилюють квіти, а деякі з них навіть знищують шкідників.

Разом з дітьми можна створити рай для маленьких помічників просто в саду, власноруч змайструвавши «готель» для комах.

3. ЗБИРАЙТЕ КВІТИ ТА ВРОЖАЙ

Придбайте дитині дитячі садові інструменти, зручні для використання маленькими ручками. Вона буде пишатися, отримавши свій інвентар, і напевно схоче одразу пустити його в хід.

Обговоріть з малюком, що саме з рослин ви будете вирощувати в саду. Наприклад, можна посадити довгоквітучі троянди сорту «Ferdinand Pichard», чиї кущі дозволять милуватися неймовірними кольорами до самої осені. Їх можна збирати в букети і ставити у вазу, створюючи разом з дитиною квіткові композиції для оселі.

Обирайте такі рослини, результат зростання яких можна застосувати в інтер'єрі або в якості їжі. Так діти зможуть насолодитися плодами своєї праці, перебуваючи не тільки в саду, але й в приміщенні.

Навчіть дитину поливати рослини, використовуючи для цього дитячу лійку, та збирати дозрілі фрукти і ягоди. Так ви подаруєте малюкові почуття задоволення від виконаної справи.

4. ДАЙТЕ ДИТИНІ ЇЇ ВЛАСНУ ДІЛЯНКУ

Нехай діти самі вирішать, як буде виглядати їхня частина саду.

Якщо у вас велика земельна ділянка, запропонуйте дитині створити свій куточок і вирощувати там її улюблені рослини або квіти. Цю частину можна позначити яскравою стрічкою. Разом перегляньте тематичні журнали та сайти, щоб дитина обрала те, що їй більше до вподоби: це можуть бути легко вирощувані кущі з ягодами (наприклад, малина, смородина, полуниця) або шикарні квітучі рослини. Доручіть дитині полив і догляд за ними, використовуючи дитячі садові інструменти та лійку.

Якщо ж у вас недостатньо місця для садових робіт, ви можете виділити малюкові його особистий квітковий горщик на підвіконні, в який можна посадити те, що він вибере. Коли дитина буде відповідальною за власну рослину, ви здивуєтеся, побачивши результат.

5. ДОЗВОЛЬТЕ СТВОРИТИ ЩОСЬ ВЛАСНОРУЧ

Діти обожнюють прикладне мистецтво, тому їм буде цікаво зробити щось функціональне й таке, що застосовується в саду, а пізніше із задоволенням милуватися готовим виробом.

Справжньою розвагою може стати процес фарбування глиняних горщиків для використання в саду. Краще за все спочатку покрити горщик фарбою на водній основі, а в кінці нанести лак, щоб творіння вашої дитини виглядало дійсно ефектно.

Дозвольте малюкові пограти з палітрою кольорів, а також вибрати самостійно, що посадити в його горщик.

Сад з предметами, розфарбованими дітками вручну, виглядає дуже затишно і оригінально.

Також дітям подобається робити таблички з назвами квітів і рослин. Таким чином, вони не тільки допоможуть у створенні корисного декору, а й будуть краще розбиратися у видах рослин.

Використовуючи заготовки у вигляді дерев'яних паличок та спеціальних табличок, попросіть дітей намалювати або написати назви рослин, а потім допоможіть поставити їх в потрібному місці в саду.

Разом збирайте плоскі камені і кору дерев, щоб створити декор для листяних та квітучих кущів.

Щоб додати трохи звуку в ваш сад, зробіть кілька «китайських дзвіночків», використовуючи зібрані палички.

6. СТВОРІТЬ «САД ПОЧУТТІВ»

Для «куточка почуттів» виберіть рослини, які володіють цікавими запахами, смаками та текстурами.

Популярні рослини, що зустрічаються практично в кожному саду — це троянда, лілія садова, лаванда. Серед більш оригінальних рослин можна вибрати такі, як вербена лимонна (Aloysia citrodora) з запахом шербету, космея, що пахне шоколадом, або м'ята лимонна з яскраво вираженим ментоловим ароматом.

Також посадіть рослини з цікавою структурою листя або квіток. Вони – невичерпне джерело матеріалів для творчості та основа для аплікацій, саморобок, гербаріїв.

7. ВЛАШТУЙТЕ ІГРОВІ ЗОНИ

Сад не обмежується квіточками й парканчиками, адже в ньому багато чудових місць для гри! Щоб дітям було цікаво перебувати на свіжому повітрі, створіть різні зони для веселого проведення часу, як ігрові, так і розслаблюючі.

Для наймолодших дітлахів незамінним джерелом розваг буде, звичайно ж, пісочниця. Ви можете купити вже готову форму, пластикову або дерев'яну, відкриту або із захисною кришкою, або зробити її самостійно за допомогою великого тазу. У пісочниці можна ліпити пасочки, будувати піщані палаци,  пекти «пиріжки» або завантажувати/розвантажувати іграшковий самоскид. Фантазія у дітей безмежна, дайте тільки лопатку та купу піску!

 

Малюки також обов'язково оцінять «польову кухню», яку можна створити в саду за допомогою іграшкового кухонного приладдя — каструль, сковорідок та чайного набору. В садочку є стільки листя, квітів, корінців, гілочок та камінчиків, які треба«зварити» та «почастувати» готовою стравою всіх ляльок та ведмедиків!

Коли дитина захоче розім'ятися, вам стане у нагоді батут. Він добре тренує м'язи, розвиває координацію рухів, та й взагалі дозволяє як слід повеселитися самостійно або з сусідськими дітлахами.

Якщо розміри вашої садової ділянки дозволяють, побудуйте дітям невелику смугу перешкод. Це може бути стрічка або мотузка, натягнута між деревами на різній висоті, через яку потрібно пробратися, не зачепивши її. Яскраві шматки тканини зімітують болотні купини, за допомогою яких треба, не замочивши ніг, дострибати до суші. Якщо є спальний мішок, запропонуйте дітям вибратися з нього без допомоги рук. А приз, за яким треба забратися на дерево, буде вдвічі приємнішим.

Головне в рухливих іграх — обов'язково пам’ятайте про безпеку дітей, щоб задоволення було безхмарним.

Як варіант проведення часу на свіжому повітрі, дитині можна запропонувати побудувати курінь або намет. Вдень ця схованка слугуватиме місцем для ігор. А після настання темряви, сховавшись у «будиночку», можна пити чай і розповідати при світлі ліхтарика страшні історії або влаштовувати «театр тіней».

У дачному містечку напевно є де розгулятися. Дослідіть разом із дитиною прилеглі вулички і визначте маршрут, за яким вона зможе безпечно кататися на велосипеді, самокаті, скейті або роликах. Особливо весело буде долати смугу перешкод або кататися по нерівній місцевості зі схилами та гірками.

А коли дитина втомиться від активних ігор, настане час перейти до «зони відпочинку» з гойдалками, басейном, гамаком та шезлонгами.

8. ГРАЙТЕ У АКТИВНІ ІГРИ

Малюкам обов'язково сподобається гра під назвою «полювання на гриби». На галявинці з травою, під кущами та деревами, заховайте невеликі іграшки, і нехай маленький грибник шукає їх і збирає до кошика.

Запустіть з малюком повітряного змія і дайте йому можливість самому керувати ним. Якщо немає готового, зробіть змія власноруч — для дитини це також буде розвагою.

Влаштуйте пікнік на свіжому повітрі, захопивши пляжне покривало та корзинку з ласощами. Малюк може взяти з собою улюблену іграшку, щоб пригостити її чаєм з тортом. Якщо дитина любить фотографувати або фотографуватися, пікнік — гарний привід для літньої фотосесії.

Дітям старшого віку запропонуйте ігри на влучність — їх існує просто безліч. Класичний варіант — баскетбол. Прикріпіть кільце в саду на дереві або на стіні будинку подалі від вікон. За наявності дартс можна влаштувати в саду веселі змагання на влучність. Якщо встромити в землю кілька дерев'яних кілочків, то на них діти можуть нанизувати кільця. Чим складніший рівень, тим більшою має бути відстань між кілочком і метальником. Дітям, яким подобаються різні ігри в м'яч, запропонуйте боулінг. Якщо під рукою немає кеглів, замініть їх на пластикові або гумові іграшки невеликого розміру.

У тиху погоду добре грати в бадмінтон. Веселощі приносить як сама гра, так і добування воланчика з дерев, що призводить до штрафних очок.

Відмінною розвагою стане квест з різними завданнями та призовим фондом. При цьому виконувати можна не тільки ігрові (розгадати загадку, забратися на дерево), а й корисні завдання (прочитати розділ книги, зібрати тарілку полуниці). Чим молодшою є дитина, тим більше шансів на виконання всіх видів завдань.

Якщо у дітей на дачі є компанія, схожа за віком, запропонуйте їм зіграти в мафію або індіанців, в квач або «крокодила» (вона ж — гра в слова). Грати можна за себе або в команді. До речі, саме «крокодил» стане у нагоді в дощову погоду або увечері, оскільки в нього можна грати біля багаття, що додає задоволення.

Іншими словами, чим старшою стає дитина, тим більш рухливими і самостійними будуть її ігри. Вам залишається тільки підкидати їй ідеї та за необхідності купувати спортивний інвентар.

9. ДОСЛІДЖУЙТЕ ВОДУ

Наявність води робить сад чарівним і затишним місцем. Коли діти підростуть, на ділянці можна зробити невеликий басейн. Поки ви будете розслаблятися в шезлонгу, малюки можуть не тільки купатися, але й бешкетувати: бризкати один в одного з водяних пістолетів, запускати іграшкових каченят або кораблики, а також пірнати з маскою і трубкою. Також можна «порибалити», якщо у вашому арсеналі є спеціальна вудка та рибки.

Попросіть дитину допомогти з доглядом за басейном: в кінці дня вибрати з води листя та гілочки, а влітку, коли рівень води падає через спеку, — доливати воду.

Обов'язково проведіть інструктаж «Як поводитися біля води». Не залишайте дітей без нагляду. Найкраще огородити басейн парканчиком, щоб не турбуватися, що маленький бешкетник туди впаде.

У прохолодну погоду купання в басейні можна замінити на більш спокійні ігри з водою: знайти застосування дитячим лійкам, водяному млину, піпеткам та ін. Досліджувати як поводиться вода дуже захопливо!

Сподіваємося, що вищенаведені ідеї допоможуть вам організувати дозвілля дітей поза домівкою і познайомити їх з природою, а також принесуть максимум користі і задоволення.

Коментарі
Коментарів поки що немає
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22