Адаптація дитини до дитячого садка

Кожна істотна зміна у житті маленької дитини — найважчий стрес для неї. І відвідування дитячого садка — не виняток. Для того, щоб звикнути до нових умов, малюкові потрібно дуже багато часу, адже на нього чекає незнайома обстановка і нове оточення, і поряд не буде мами й тата. В силах і в інтересах батьків — допомогти своїй дитині і докласти всіх зусиль, щоб вона швидше адаптувалася і відчувала себе комфортно в дитячому садочку.

Які проблеми можуть виникнути у малюка в адаптаційний період?

Виникнення перешкод у період адаптації до дитячого садка неминуче. Серед найпоширеніших проблем, які очікують на малюка:

  • Порушення сну. Нездатність малюка своєчасно заснути пояснюється новими умовами: він звик засинати вдома у своєму ліжечку, відчуваючи поряд присутність матері. А в саду його вкладає інша людина, тому дитина відчуває сильну тривогу, що заважає заснути. Якщо вихователь не зміг укласти малюка, то відбувається порушення всього режиму дня: без денного сну дитя засне ввечері раніше за належний час і не спатиме вночі.
  • Відсутність апетиту. Найчастіше така реакція є результатом найсильнішої стресової ситуації. Але є дітки, які відмовляються від їжі, навіть коли голодні, таким чином висловлюючи свій протест, показуючи небажання харчуватися їжею, що пропонується, і взагалі відвідувати садок.
  • Неспокійна поведінка. Спочатку сліз і істерик батькам не уникнути: дитина, яка не хоче йти до садочка, вередуватиме і плакатиме ще вдома в процесі зборів. Така поведінка малюка цілком логічна: він боїться залишатися в новому місці без батьків — присутній великий страх, що його хтось образить, а мами не буде поруч, або що вона взагалі за ним не повернеться.
  • Замкненість. Через сильний стрес дитина замикається в собі, не грає з іншими діточками, не йде на контакт з вихователем. У поодиноких випадках дітки навіть перестають контактувати зі своїми батьками, вважаючи, що їх зрадили.
  • Різні захворювання. Виникнення найсильнішої стресової ситуації в дітей завжди веде до різкого ослаблення імунітету. Крім цього, у дитячих колективах завжди існує ризик заразитися тією чи іншою ГРВІ. У результаті дитина часто хворіє.

Всі перераховані складнощі вирішаться після того, як малюк звикне до нової обстановки.

Важливо: не можна лякати дитину, говорячи, що у разі поганої поведінки батьки не заберуть її додому. Так стан справ лише погіршиться. Якщо через 2-3 місяці малюк, як і раніше, плаче і не бажає перебувати в саду, слід звернутися по допомогу дитячого психолога.

Як підготувати дитину до дитячого садка?

Щоб звести до мінімуму ймовірність виникнення вищеназваних проблем, батькам перед вступом малюка до дитячого садка рекомендується вжити наступних заходів:

  • Знайомити сина або доньку з іншими дітьми. Малюки повинні навчитися спілкуватися між собою. Слід частіше відвідувати дитячі ігрові майданчики, ходити в гості до родичів, у яких є діти, та в інші місця, де завжди велике скупчення дітлахів — зоопарк, цирк, парки. Важливо, щоб дитина сама могла зав'язати діалог, навчилася грати з однолітками, ділитися своїми іграшками.
  • Заздалегідь розповісти карапузу про те, що існує дитячий садок і що малюк туди ходитиме. Важливо сформувати у дитини позитивну думку про установу та зацікавити її. Слід запевнити, що всі батьки залишають у дитсадку своїх діток, але тільки на кілька годин: після того, як мами звільняються від роботи, вони забирають своїх крихіток додому. Дитячі психологи рекомендують кілька разів відвідати сад, до якого буде ходити малюк: погуляти ігровим майданчиком, подивитися спальні та кімнати для ігор, познайомити карапуза з вихователем. Можна сказати малечі, що відвідування дитячого садка настільки ж важливо, як мамина робота, і що батьки дуже пишаються тим, що їхня дитина стала самостійною: якщо закріпити за маленькою людиною певну відповідальність, вона почуватиметься дорослішою.
  • Навчити малюка довіряти іншим. Досі дитина завжди знаходилася поруч із матір'ю, і тепер їй необхідно навчитися деякий час бути без неї. Слід залишати дітлаха з іншими членами сім'ї, близькими родичами — братами та сестрами, бабусями та дідусями, дядьками та тітками, поступово збільшуючи тривалість розлуки від півгодини до кількох годин. Малюк почне звикати та почуватися в безпеці не лише поруч із батьками.
  • Навчити карапуза найнеобхіднішим навичкам самообслуговування. Слід розуміти, що вихователь не зможе приділяти кожній дитині однакову кількість часу. Та й дітям набагато простіше влитися в колектив, маючи певну самостійність — що більше вони вміють, то швидше пройде адаптація. Тому бажано, щоб до того часу, як малюк піде в дитячий садок, він уже вмів сам їсти і пити, ходити на горщик (або хоча б міг попроситися в туалет), одягатись та взуватись.
  • Готувати дитині їжу, аналогічну дитсадковим стравам. Найчастіше дітки відмовляються від харчування в саду через те, що воно для них є незвичним. Між тим меню в дошкільному закладі дуже різноманітне і містить всі необхідні для нормального розвитку дитячого організму вітаміни та корисні речовини. Мама повинна заздалегідь підготувати своє чадо до такої їжі, поступово включаючи в домашнє харчування страви, аналогічні тим, що готують у дитячому садку (молочні каші, супи, пюре з фруктів та овочів, запіканки, компоти).
  • Підвищувати імунітет малечі. Зміцнення має проходити природним чином — не потрібно напихати карапуза всілякими розрекламованими засобами для формування імунної системи. Достатньо гуляти з дитиною щодня на свіжому повітрі не менше години, одягати її за погодою, влаштовувати повітряні ванни та стежити, щоб з їжею вона отримувала усі необхідні вітаміни. Міцний імунітет допоможе малюкові менше хворіти в садку.
  • Привчити карапуза до чіткого режиму дня. Дотримання графіка сну та неспання — обов'язкова умова для здорового розвитку дитини. У кожного малюка в домашніх умовах створюється свій режим, але перед вступом до саду мамі слід дізнатися, який розпорядок дня у діток в установі. Необхідно будити малюка завжди в той самий час, так само, як і укладати на ніч. Важливо дотримуватися не тільки порядку денного і нічного сну, але і годування по годинах.

Комплекс перерахованих вище заходів рекомендується почати застосовувати мінімум за 4 місяці до передбачуваної дати вступу малюка до садочку.

Як допомогти дитині швидше адаптуватися?

Щоб зробити процес звикання до дитячого садка менш болючим для свого чада, батьки в період адаптації повинні дотримуватися наступних правил:

  • Повідомити вихователя про наявність індивідуальних особливостей у дитини. Одні дітки надто емоційні, в інших виникають алергічні реакції на певні продукти харчування. Вихователь повинен знати про це, щоб не допустити негативних наслідків та за необхідності надати малюкові першу допомогу.
  • Дозволити карапузу взяти у садок свою улюблену ляльку або м'яку іграшку, з якими він може заснути, обнявшись.
  • Підбирати для дитини зручний одяг. Важливо, щоб малечі було легко знімати і надягати його. Слід відмовитися від речей зі шнурками, дрібними ґудзиками та застібками. Одяг повинен бути просторим і виготовленим з натуральних тканин.
  • Привчати дитину до незвичної обстановки поступово. Для того, щоб малюк звик до нового оточення, йому потрібно від 1 до 2 місяців. У перший день відвідування не можна залишати дитину до вечора — це завдасть їй непоправної психологічної травми. У перші 4-5 візитів слід забирати дитину після сніданку та прогулянки, наступні 1,5 тижні — після того, як вона пообідає. І лише через 2-2,5 тижні допускається залишити її на весь день.
  • Хвалити дитину. Дитя повинне знати, що батьки пишаються ним, тоді воно буде прагнути нових досягнень. Важливо зі щирим інтересом розглядати кожну нову саморобку та малюнок, створені вашим малюком.
  • Говорити крихті, залишаючи її в саду, що мама або тато обов'язково заберуть її через деякий час. Слід уточнити, о котрій годині батьки зможуть прийти за дитиною. Якщо мати або батько запізняться, карапуз переживатиме, почне плакати, тому важливо стримати слово та забрати його в обіцяний час.
  • Хвалити дитячий заклад, до якого ходить малюк. Слід донести до дитини, що садок дуже гарний та красивий, що там багато іграшок, що туди ходять добрі дітки, які стануть їй друзями, що вихователі — дуже дбайливі та чуйні люди.
  • Залишаючи малюка в дитсадку, необхідно поцілувати дитину і міцно її обійняти. Ритуал прощання не повинен тривати понад 2-3 хвилини, щоб не травмувати малюка ще більше. Якщо для мами дуже важко морально залишати своє чадо в установі, слід доручити цю справу татові.
  • Розпитувати дитину, як минув день поза домівкою. Малюкові важливо знати, що батькам небайдуже, чим він займався в саду: що їв і пив, які заняття з ними проводили вихователі, як він спав, спілкувався з однолітками. Слід приділяти дітлахові якнайбільше часу.
  • Цікавитись у вихователя тим, як поводиться карапуз у новому колективі. Можливо, у дитини виникають якісь труднощі у спілкуванні з дітьми або у виконанні деяких дій. Батьки повинні про це знати, щоб мати змогу допомогти своїй дитині.
  • Позитивний настрій мами з татом дуже важливий для малюка. Якщо він бачить, що батьки спокійні, довіряють вихователям і добре ставляться до ідеї дитячого садка, то він і сам сприйматиме його у позитивному ключі.

Таким чином, від батьків залежить, наскільки комфортно почуватиметься їхня дитина в дошкільному закладі і як довго триватиме період адаптації. Важливо запастися терпінням і всіма силами підтримувати своє чадо, і незабаром похід у дитячий садок стане для нього не тільки звичною, а й радісною подією.

Коментарі
Коментарів поки що немає
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22