Найкращі ідеї подарунків на хрестини

Хрестини — урочисте свято, яке зазвичай проводять в колі сім'ї. За важливістю хрестини можна порівняти лише з народженням дитини. На святі малюк народжується вдруге, але вже духовно. Це крок назустріч праведному, духовному життю. Під час хрещення проводиться церковна церемонія за участю рідних і хрещених батьків дитини, а також родичів, близьких і друзів родини.

За православною традицією на честь здійснення таїнства хрещення гості свята приносять подарунки. Тому у кожного гостя виникає питання: «Що подарувати на хрестини?».

Відповідь залежить від ступеня вашої близькості до родини винуватця або винуватиці урочистої події. Якщо ви хрещений тато або хрещена мати, бажано, щоб ваші подарунки були цінними і такими, що запам'ятаються. Якщо ви належите до кола близьких родичів, ваш подарунок повинен бути корисним і якісним — це обов'язково оцінять батьки дитини. Якщо ж ви друг сім'ї або далекий родич — подарунок може бути будь-яким, головне, щоб зроблений він був від чистого серця.

Щоб полегшити вам вибір подарунка на хрестини, ми можемо запропонувати наступні варіанти.

Релігійні подарунки

Хрестини — серйозна подія в житті будь-якої дитини. Тому дорослі повинні з усією відповідальністю поставитися до вибору презентів. Добре, якщо подарунки на хрестини будуть релігійними, тобто пов'язаними за змістом і призначенням з православною вірою і духовністю. При виборі сувенірів варто дотримуватися традицій і звичаїв.

Існує певний список подарунків релігійного характеру, які можна подарувати на хрестини.

Хрестик з ланцюжком

Хрест — головний релігійний символ християнства, тому натільний хрестик є обов'язковим атрибутом таїнства хрещення. Він покладається на груди малюка як символ віри. Для виготовлення хрестика найчастіше використовується золото або срібло. Якщо подарунок купується в церкві, його не потрібно додатково освячувати. Хрестики, придбані в магазині, краще перед даруванням освятити.

Крижма

Практичний і корисний подарунок. Являє собою пелюшку або рушник для загортання малюка після занурення в купіль. На крижмі зображуються символи православної церкви. За традицією після обряду її не рекомендується прати, достатньо просто висушити. Крижма вважається оберегом для будь-якого християнина, що захищає його протягом усього життя.

Ладанка

Це натільна підвіска у вигляді мішечка, в який поміщається ладан або інший атрибут церковного характеру. Головне призначення ладанки — захист її власника від життєвих негараздів і труднощів. Оберіг прийнято носити під одягом ближче до тіла. Ладанки виготовляють з різних матеріалів: тканини, шкіри, дерева, цінних металів. Однак варто розуміти, що це не заміна хрестика, а доповнення до нього.

Біблія

Подарована дитині Біблія може стати її першою настільною книгою. Вона буде нагадувати батькам про те, як важливо виховувати малюка в дусі християнських традицій. Це може бути як класична Біблія, так і її дитяча версія, яка більш пристосована для розуміння в юному віці.

Іменна ікона

За традицією на хрестини малюка прийнято дарувати іменну ікону (ікону Янгола Охоронця). Це ще один цінний і оригінальний варіант подарунка. Крім цього, для дівчинки чудовим рішенням стане зображення Святої Богородиці, а для хлопчика — ікона Чудотворця. Християни в усьому світі вірять, що ікони захищають від напастей, тому такий подарунок буде оберегом для малюка.

Пам’ятні подарунки

Хрестини — пам'ятний день для будь-якої християнської сім'ї, про який хочеться згадувати з теплом і любов'ю все життя. Пам'ятні подарунки на хрестини — вдале вирішення питання «Що подарувати в цей день?».

Це категорія презентів, які можуть бути не стільки практичними, скільки мати емоційний характер і нести в собі цінність християнських і сімейних традицій. Вони завжди відрізняються оригінальністю і ексклюзивністю. Пам'ятні подарунки на хрестини завжди залишатимуться близькими серцю і нагадуватимуть про день світлого свята.

Срібна ложечка

Вважається, що срібло має захисні властивості і оберігає свого власника від псування, пристріту та іншого негативу. Цей метал в усі часи активно використовувався в багатьох релігіях світу, в тому числі в християнстві. Він символізує чистоту і мудрість Бога. Найчастіше дітям дарують срібну ложечку — це й гарно, й практично. З неї можна годувати малюка або використовувати її для очищення води.

Золота шпилька

Прикраси, які дарують на хрестини, найчастіше виготовляються з дорогоцінних металів (срібла або золота). Хлопчику можна подарувати підвіску із зображенням ікони або з гравіюванням. Для дівчинки можна вибрати або символічну шпильку з золота, або цілком практичні подарунки — сережки або браслет. Чому саме шпильку? Ще в стародавні часи православні дівчата носили в волоссі шпильки, які символізували жіноче щастя, оберігали її власницю від пристріту.

Срібна сувенірна іграшка

Сувенірні вироби — універсальний презент на будь-яке свято. На хрестини можна подарувати малюкові срібну машинку або літачок. Оригінальним рішенням також стане витончена статуетка — лялечка-хлопчик чи лялечка-дівчинка, виготовлені на замовлення.

Цифрова фоторамка

Це пристрій у вигляді невеликого дисплея, на якому відображаються цифрові зображення. Його можна встановити на столі або будь-якій іншій поверхні в дитячій кімнаті. Цифрова фоторамка — пам'ятний презент, який принесе батькам малюка чимало приємних емоцій.

Корисні подарунки

Практичні подарунки, отримані на хрестини, завжди знайдуть своє застосування в повсякденному житті. Оскільки це сімейне свято, коли батьки і близькі родичі святкують початок духовного життя малюка, то презенти повинні бути тією чи іншою мірою пов'язані з життям дитини. Батьки зможуть надалі використовувати їх для догляду за малюком, його годування, купання та інших потреб.

Предмети побуту

Це може бути будь-що, але найчастіше на хрестини прийнято дарувати комплекти дитячої постільної білизни, гарні пледи, ковдру з подушкою або бампери для дитячого ліжечка. Також варто звернути увагу на такі предмети, як набори для купання, ванночки, спеціальні гірки для купання, набори якісної дитячої косметики по догляду за дитиною, а також іграшки, з якими дитина зможе грати у воді.

Набір рушників

Ще один практичний варіант подарунка — набір рушників. Їх можна вибрати на свій смак, проте краще підбирати однотонні рушники або з дитячим малюнком. Можна відійти від стереотипу, що хлопчикам пасує виключно блакитний колір, а дівчаткам — рожевий, і підібрати вироби альтернативних кольорів: салатового, бежевого, бірюзового, персикового, блакитного або білого. Матеріали виготовлення повинні бути делікатними, щоб не завдати шкоди ніжній шкірі малюка.

Одяг

Універсальним подарунком є також одяг. Повзунки, «чоловічки», чепчики, пінетки, шкарпетки та інші предмети гардероба стануть відмінним рішенням для будь-якого віку і статі. При виборі дитячого одягу варто враховувати смакові уподобання батьків або орієнтуватися на модні тенденції. Це може бути одяг із зображеннями героїв дитячих мультфільмів, казок і кінокартин, або, навпаки, однотонний одяг «дорослого» стилю.

Меблі

Якщо кімната малюка ще не облаштована, то дитячі меблі потішать будь-яких батьків — це корисний подарунок, який обов'язково буде використовуватися кожен день. Щоб не помилитися, порадьтеся з батьками дитини, запропонувавши їм на вибір кілька варіантів. Не забувайте, що дитячі меблі повинні бути зроблені з якісних, екологічно чистих і безпечних для здоров'я малюка матеріалів, що не мають запаху.

Посуд

Дитячий посуд в якості презента на хрестини обов'язково сподобається будь-яким батькам. Це можуть бути як окремі предмети посуду, так і цілі набори. Цей варіант подарунка носить практичний характер, тому буде доречним і корисним. Дитячий посуд обов'язково повинен мати сертифікат якості, оскільки дитина буде їсти з нього кожен день.

Набір пляшечок із сосками

Дитячі пляшечки необхідні для годування будь-якого малюка — це вироби, які виходять з ладу дуже швидко, тому практично завжди необхідність їх придбання залишається актуальною. Пустушки належать до тієї ж категорії — вони піддаються постійній стерилізації, малюки смокчуть їх і гризуть, тому з часом на них починають з'являтися тріщини та пошкодження. Крім того, фахівці рекомендують час від часу міняти дитячі пляшечки та пустушки з гігієнічних міркувань. Подарувавши дитині такий милий і водночас корисний предмет на її хрестини, ви неодмінно вгадаєте з подарунком.

Набір пляшечок з сосками в якості подарунка буде необхідний тим батькам, хто планує використовувати пустушки або догодовує малюка штучною сумішшю.

Навчальні подарунки

Діти починають пізнавати світ уже з перших днів свого життя, тому навчальні подарунки на хрестини стануть відмінною допомогою для розвитку дитини — малюк навчиться грати в найпростіші ігри, затримувати свою увагу на певних предметах, вирішувати завдання за допомогою кубиків та інших деталей. Навчальні набори для дітей допомагають розвивати пам'ять та логічне мислення.

Як показують численні дослідження, дітям, з якими батьки займалися з самого дитинства, в подальшому легше дається навчання в школі.

Розглянемо найпопулярніші варіанти навчальних презентів.

Розвивальні книги

З перших днів малюка потрібно всіляко допомагати йому в пізнанні навколишнього світу. Розвивальні книги мають масу переваг — спочатку дитина просто розглядає картинки, трохи пізніше починає вивчати букви і складати їх в слова. Завдяки книгам малятко дізнається масу цікавих історій і казок, які пробуджують інтерес до вивчення такого величезного і невідомого світу.

Пазли

Діти починають збирати пазли вже з півтора років. При виборі такого подарунка намагайтеся врахувати вік та інтереси дитини. Якщо це перші пазли малюка, то бажано, щоб вони складалися з простих і великих деталей в невеликій кількості.

Мобіль

Являє собою установку з музичним механізмом, яка кріпиться на ліжечко малюка. Батьки дуже прискіпливо ставляться до вибору цієї іграшки, так як вона практично завжди буде першим предметом, який побачить малюк, прокинувшись. Якщо мобіль яскравий і цікавий, з приємною мелодійною музикою і симпатичними м'якими іграшками-підвісками, то вам напевно будуть вдячні за такий подарунок.

Конструктори для наймолодших

Фахівці стверджують, що конструктори не тільки допомагають малюку в розвитку розумових здібностей, а й сприяють розвитку моторики рук. Намагайтеся вибирати такі подарунки відповідно до віку дитини. Особливою популярністю серед наймолодших діток та їх батьків користуються екологічні дерев'яні конструктори — це можуть бути не просто кубики, які можна складати, а й елементи для створення складних конструкцій.

Іграшки

Дуже багато батьків вважають за краще отримувати на дитячі свята подарунки у вигляді іграшок. Цей вид презентів завжди буде актуальним і безпрограшним варіантом.

Іграшки — незамінні і дуже важливі супутники в житті будь-якої дитини. Разом з ними малюк пізнає навколишній світ, вчиться дружбі, турботі та взаєминам. Будь-яка іграшка здатна привнести в життя дитини різноманітність і нові враження, яскраві та позитивні емоції, зробити його більш цікавим та веселим.

Іграшки можуть бути як на відповідний вік, так і «на виріст». До таких належать, наприклад, колекційна лялька, машинка, катер або гелікоптер на радіоуправлінні та ін.

Сучасні іграшки для дітей найрізноманітніші за форматом: сюжетно-образні, музичні, дидактичні, настільні, тактильні, розвивальні. Як і будь-який інший подарунок, іграшки слід підбирати в залежності від віку та вподобань дитини.

Подарунки з урахуванням віку

Якщо дитина не затримує свою увагу на тому чи іншому предметі, якщо іграшка не захоплює її, можливо, вона ще не доросла до неї. Фахівці рекомендують купувати подарунки для дітей з урахуванням їх вікових особливостей. Не варто змушувати дитину грати з іграшками, які їй не цікаві.

Для наймолодших підійдуть в міру великі предмети з простою і зрозумілою конструкцією — це можуть бути пазли або брязкальця. Для дітей старшого віку, які вже вміють читати, можна вибрати книги, які допомагають їхньому розвитку.

Ще один спосіб класифікації подарунків на хрестини — за віком.

Для наймолодших:

Для діток від року до трьох:

Для діток від 3 до 6 років:

Для дітей старше 6 років:

Книги та відповідні до віку іграшки теж актуальні. Також стануть у нагоді настільні ігри.

Подарунки з урахуванням статі

Визначення і дослідження своєї статі — один з найважливіших етапів в житті будь-якої дитини. Вже у віці 1,5 років малюк починає чітко усвідомлювати свою стать, а у віці 3-4 років — і стать інших людей. Зазвичай хлопчикам набагато цікавіше грати у машинки та з динозаврами, а дівчаткам — в принцес та королівські палаци, хоча, звичайно, бувають і винятки. У віці 5 років діти вже бачать ознаки своєї статі в іграшках і розділяють їх за колірними рішеннями та зображеннями.

Розглянемо варіанти подарунків на хрестини, виходячи з статі винуватця урочистої події.

Для хлопчика:

  • машинки;
  • залізниця;
  • конструктори;
  • сюжетно-рольові набори на зразок риболовлі або інструментів;
  • іграшкова зброя;
  • військова техніка;
  • фігурки динозаврів, роботів, трансформерів та ін.

Для дівчинки:

  • м'які іграшки;
  • ляльки;
  • фігурки людей, домашніх і диких тварин (особливо з дітками);
  • іграшкові меблі;
  • сюжетно-рольові набори з розряду кухонного приладдя, міні-магазина або лікарської валізки;
  • набори дитячої косметики;
  • святковий одяг.

Універсальні подарунки

Якщо ви не впевнені у виборі подарунків на хрестини і жоден з варіантів не здається вам актуальним, можна вибрати універсальні подарунки, які стануть у нагоді в будь-якому випадку.

Сьогодні дуже складно здивувати дітей, тому який би сюрприз не приготували дорослі, складно відвернути їхню увагу від гаджетів та ігор. Однак все ж таки можна вибрати варіанти, які не втрачають своєї актуальності за будь-якого віку, статі та вподобань дитини.

Універсальними подарунками є книги, музичні інструменти, пазли і головоломки, товари для творчості, настільні ігри, фігурки улюблених героїв, тварин, птахів, морських мешканців.

Якщо ваш майбутній хрещеник або хрещениця вже самостійні і зможуть оцінити незвичайний презент, можна зробити подарунок-враження. Це можуть бути сертифікати в аквапарк, парк розваг, політ в аеротрубі, прогулянка на конях або квадроциклі. Для дітей, які не люблять екстрим — майстер-класи, квести, фотосесії, походи в музей або на виставки.

Висновки

Рекомендуємо перед вибором подарунка порадитися з батьками дитини, оскільки презенти на хрестини найчастіше купуються досить коштовні. Звісно ж, хочеться, щоб подарунок приніс користь і радість.

Якщо ж ви бажаєте зробити оригінальний сюрприз в цей пам'ятний день, достатньо скористатися нашими рекомендаціями і підібрати подарунки, які припадуть до душі будь-яким батькам.

Коментарі
Коментарів поки що немає
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22