Новинки для малюків від видавництва Usborne

Usborne — британське видавництво, засноване в 1973 році як сімейний бізнес. Є одним з провідних незалежних книжкових видавництв і публікує майже весь спектр дитячої літератури для будь-якого віку. Ці яскраві, захоплюючі та пізнавальні книги люблять насамперед самі діти.

Нова серія книг видавництва Usborne «Не лоскочіть!» була спеціально створена для дітей молодшого віку. Ці видання ідеально підходять для сенсорних ігор і читання, затишно притулившись до батьків.

Один з найпопулярніших письменників Usborne, Сем Таплін, автор понад 100 книг для найменших дітей, розповідає про те, якими є особливості створення літератури для цієї вікової групи і чому книги дуже важливі.

Наскільки корисним є читання книг малюкам, враховуючи, що вони ще навіть не знають літер?

— Я вважаю, що дуже важливо починати «ділитися» книгами з дітьми з самого народження. Спочатку варто навіть просто сидіти поруч з маленькою дитиною, щоб вона слухала ваш голос. По мірі дорослішання малюків книги відмінно підходять для того, щоб розглядати їх під час лежання на животику, сидячи у візочку або граючи в манежі. Ближче до шести місяців дітки з цікавістю почнуть перегортати сторінки і самостійно натискати на кнопки.

Сумісний розгляд книжок з дітьми раннього віку допомагає їм полюбити місію книг і в те, що вони можуть бути пригодою. Наприклад, книга про Гаррі Поттера відправить підлітка в подорож, але й по-справжньому гарна книга для малят теж повинна робити це — тільки по-іншому, в більш ранній період їхнього життя.

Які є особливості створення книг для такої юної вікової групи, що не вміє читати?

 

— Мені здається, що дуже важливою є повторювана структура тексту, а також максимально проста мова, яка спонукає маленьких дітей передбачати, що вони побачать на наступній сторінці і які зустрінуть шаблони фраз. Легкість тексту також є важливою для мене. Я виріс на Роальді Далі, і мені здається, що частина його безпосередності знайшла своє відображення в нашій новій серії книг «Не лоскочіть». Думка про те, що ви робите щось неслухняне, здається малюкам дуже привабливою! Якби в цих книгах були такі ж самі зображення і звуки, але називалися «Образливий галасливий динозавр» замість «Не лоскочіть динозавра!», вони втратили б основну ідею.

 

Дитяча сенсорика зараз дуже популярна. Тому ви її залучали при створенні нової серії?

— Так, звичайно. Сенсорика — це гра, в якій діти досліджують навколишній світ і вчаться, отримуючи різноманітний досвід. Книги як такі є відчутним об'єктом, і, хоча вони здаються простими, на сторінках відбувається багато всього: є і тактильні ділянки, і звуки, і отвори, через які можна заглядати, і фігурні краї сторінок, а також музика в кінці. І, звичайно ж, фрази, які прочитає дитині дорослий. Ми спробували створити маленький світ, який здається дуже простим і привабливим, але водночас повним сюрпризів.

Usborne вперше додає звуки в сенсорні книги?

— Так. Usborne створює тактильні книги, які стають бестселерами, вже протягом більше 20 років, включаючи улюблену малюками серію THAT'S NOT MY®. В останні роки ми бачимо, що батьки по всьому світу люблять нашу лінійку звукових книг, в яких можна натискати кнопки на сторінках, щоб чути звуки тварин. Таким чином, ми знали, що обидві ці речі — дотик і звук — привертають наймолодшу вікову групу, і нашим наступним логічним кроком була спроба створити серію книг, яка б їх об'єднувала. Ми задавалися питанням, як відреагували б діти, зумівши доторкнутися до тактильної ділянки і таким чином активувавши звук?

Щойно ми спробували зробити це, то відчули, що потрапили в ціль. Для дітей доторкнутися до кошлатого ведмедя і почути його гарчання або погладити пернату папугу і вловити її крик — це великий сюрприз, який приносить задоволення і викликає нестримні веселощі. Наша команда розробила звуки тварин і птахів так, щоб вони були оптимістичними, грайливими і виразними — саме таке поєднання викликає посмішку на обличчях дітлахів.

Малюки люблять, коли їх лоскочуть. Це вас надихнуло?

— Я завжди намагаюся уявити собі дітей, які будуть читати мої книги: в якому вони віці і на якому етапі розвитку? Що їм подобається робити? Напевно вони люблять бавитися. Лоскотання містить елемент несподіванки, який змушує їх сміятися.

Я бажав, щоб ці книги були сповнені сюрпризів і грайливості: коли вам говорять не лоскотати всіх цих тварин, звичайно ж, ви вчините навпаки. В кожному малюку живе потреба побешкетувати, і мені дуже подобаються невинні веселощі, коли я говорю маленькій дитині: «Ти ж не збираєшся лоскотати це порося, чи не так? Тому що, якщо ти це зробиш, воно може захрюкати! » Маленькі діти люблять сміятися, грати і веселитися, і ми сподіваємося, що ця серія може надихнути їх.

Ілюстрації такі добрі та яскраві ... Як ви вибрали ілюстратора для «Не лоскочіть»?

— З самого початку роботи з цією серією у нас було пріоритетне завдання — зберегти простоту. Дуже спокусливо ускладнювати книги для маленьких дітей, але нам хотілося використовувати стиль ілюстрації, який був би сповнений енергії і веселощів, але при цьому залишався зрозумілим і щирим. Ми раді співпрацювати з ілюстраторкою Аною Мартін Ларранага, тому що її роботи сповнені гумору і індивідуальності, а також прості, що робить їх привабливими і чарівними для малюків.

Маленькі діти люблять танцювати під музику в кінці кожної книги. Чи було це вашою метою?

— Спочатку ми не планували музику в кінці книг. Збиралися створити велику какофонію зі звуків різних тварин, але, додавши трохи музики для різноманітності, відразу відчули, що це внесло в книгу додаткові веселощі та пустощі. При створенні чогось нового з'являється осяяння — і коли люди почали ділитися відео, на яких діти танцюють під музику з наших книг, ми зрозуміли, що досягли своєї мети зацікавити малюків.

Коментарі
Коментарів поки що немає
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22