Розвиток уваги у дітей дошкільного віку

Увага — один з важливих показників оцінки психічного здоров'я у дошкільнят, здатності отримувати і накопичувати нові знання. Її розвиток має істотне значення, оскільки свідчить про ступінь готовності до навчання в школі. Отже, робити певні дії, що розвивають уважність, бажано задовго до вступу в перший клас.

Особливості процесу розвитку уваги

В більшості випадків увага у дошкільнят розвинена досить слабо і переважає її мимовільна складова, яка підпорядковується зовнішнім подразникам або внутрішнім неусвідомленим потребам. Частіше за все в молодшому дошкільному віці діти легко зацікавлюються будь-яким предметом і спонтанно переключаються на інший об'єкт, коли втрачають інтерес до попереднього.

Головне завдання — навчити дитину направляти зацікавленість в потрібне русло (підключати довільну увагу), що дозволить їй стати з часом більш зосередженою, зібраною, допоможе правильно розподіляти і перемикати увагу. Ці навички досить добре піддаються розвитку, але формувати їх важливо до вступу до школи, оскільки від них багато в чому буде залежати успішність.

Уважність означає підключення пам'яті, сприйняття та інших психічних процесів, тому доцільно займатися їх тренуванням паралельно. Наприклад, маючи погану пам'ять, неможливо сприймати і відтворювати інформацію. У свою чергу, запам'ятати її не вийде за відсутності уважності, яка неможлива без адекватного розумового процесу.

Для розвитку уваги у дітей дошкільного віку важливо дотримуватися наступних принципів:

  • Точне розуміння необхідної задачі і збереження правил в пам'яті. Цього можна досягти шляхом багаторазового повторення вголос як дорослим, так і дитиною, що дозволить їй запам'ятати алгоритм, якому потрібно слідувати. Для кращого запам'ятовування слова можна підкріплювати наочними діями. Якщо трапилося відхилення від наміченого раніше плану, потрібен додатковий «інструктаж».
  • Звичні і сприятливі умови. Для тренувань, особливо на перших порах, важлива відсутність сильних подразників (різких звуків, гучної музики, шуму).
  • Рух від простого до складного. Не варто відразу використовувати вправи, з якими дошкільнику буде практично нереально впоратися. Важливо пропонувати оптимальні варіанти з урахуванням віку, за необхідності — розбивати їх на більш прості етапи і супроводжувати виконання докладними інструкціями. Поступово можна буде ускладнювати завдання.
  • Удосконалення самоконтролю. Тут мається на увазі здатність дошкільника контролювати свої дії, пояснювати їх в ході виконання завдань.

Методи розвитку уваги дітей

Створити умови для всебічного розвитку уваги у дошкільнят можна за допомогою комбінації різних методів. Вони втілюються на практиці через спеціальні способи та засоби.

Мовний

Мова є ефективним засобом формування уважності. Словесна взаємодія дозволяє не тільки розвивати її, але й несе навчальну функцію. З цією метою використовуються:

  • Пояснення. При першому виконанні завдання важливо чітко пояснювати, що потрібно зробити, в наступні рази — досить назвати основні умови (наприклад, потрібну кількість відмінностей, пошук найшвидшого шляху).
  • Бесіда. У контексті розвитку уважності можна вести діалоги (наприклад, за змістом щойно прочитаної казки) або пропонувати невеликі завдання-питання. Наприклад, попросити заплющити очі і назвати кольори на одязі дорослого, всі чутні звуки, предмети, що знаходяться за спиною.
  • Римування. Короткі вірші з завданнями, загадки, де в тексті вже міститься відповідь, дозволяють розвивати уважність, а також отримувати нові знання.

Наочний

Наочність — одна з обов'язкових умов при будь-яких заняттях з дітьми дошкільного віку. Досягти її можна за допомогою таких засобів, як:

  • Зображення — використовуються при виконанні різного роду вправ на тренування уважності (лабіринти, пошук, лічба предметів). Тут стануть в нагоді різноманітні розвивальні книги для дітей.
  • Іграшки — можуть слугувати додатковими персонажами для включення в сюжет заняття (наприклад, допомогти Зайчику виконати певні дії) або використовуватися як засіб в грі на уважність. Наприклад, розкласти кілька іграшок в певній послідовності, дати можливість дошкільнику її запам'ятати. Поки він заплющить очі, потрібно поміняти кілька іграшок місцями або прибрати зовсім, і попросити озвучити зміни.
  • Демонстрації — дозволяють показати на своєму прикладі порядок виконання необхідних дій.

Практичний

Метод об'єднує в собі способи практичного освоєння завдань на уважність. Серед них:

  • Малювання. Це можуть бути прямі вказівки (намалювати певний об'єкт/сюжет) або так звана рефлексія, коли малюнок буде нагадувати про попередні дії (намалювати Зайчика, якому допомагали раніше).
  • Аплікації. Як приклад — виготовлення аплікації на тему «Овочі», за якою потім можна визначати відповідність/невідповідність дійсності (червоні огірки, синя морква).
  • Саморобки — виготовлення різних фігур (з пластиліну, полімерної глини), які згодом можна задіяти при виконанні інших завдань на уважність.

Ігровий

Розвивати уважність дошкільнят допоможуть різні варіанти ігор:

  • Дидактичні — для відпрацювання, закріплення певного матеріалу за допомогою тренування довільної уваги.
  • Рухливі — для задоволення потреби в руховій активності, а також навчання координації рухів згідно з заданими інструкціями. Прикладом може бути гра «4 стихії». Слід визначити відповідний до кожної зі стихій рух: вода — руки в сторони, земля — присідання, повітря — руки вгору, вогонь — стрибок. Чуючи кожне слово, дитина повинна зробити правильний рух.
  • Театралізовані — для стимулювання уяви, концентрації, розвитку зорово-просторової орієнтації. Варіантом таких ігор може бути психогімнастика, коли потрібно повторювати за дорослим різні дії (маніпуляції руками, кривляння), намагаючись при цьому відтворювати все максимально точно.

Методики для розвитку уваги дошкільнят

Повноцінне становлення особистості неможливо без розвитку сенсорної, зорової, рухової, інтелектуальної уваги і її основних властивостей (концентрації, обсягу, перемикання тощо). Посприяти цьому можна за допомогою різних методик, що відповідають віковим здібностям дошкільнят:

  • Пошук відмінностей — чудова можливість тренування зорової уваги, її стійкості, обсягу і концентрації. Завдання — знаходити відмінності між двома схожими зображеннями. Молодшим дітям краще вибирати картинки з невеликою кількістю елементів і кольорів, старшим — яскраві зображення з великою кількістю деталей.
  • «Знайди та викресли» — спрямована на розвиток стійкості уваги. На зображенні з простими зображеннями (грибок, сонце, будиночок, м'яч, квітка) потрібно шукати і викреслювати задані предмети. Для ускладнення дітям старшого дошкільного віку можна збільшувати кількість шуканих об'єктів, просити виділяти їх різними способами (одні — закреслювати, інші — обводити).
  • Робота з картинками. У мережі інтернет можна знайти ілюстрації, де знайомі фігури, тварини представлені в завуальованій формі. Можна пропонувати відшукати їх максимальну кількість. Ще один варіант — картинки з невідповідністю (за типом «Що переплутав художник») або неправильними діями, які додатково дозволяють оцінити рівень мислення і знань про світ. Такі картинки зібрані в книгах видавництва Dorling Kindersley серії Spot the Difference: Out and About, Building Site. Дошкільник повинен вказати на помилки і назвати правильні варіанти.
  • «Таблиці Шульте» — дозволяють розвивати всі властивості уваги (обсяг, концентрацію, розподіл, переключення) у дітей, які вміють рахувати і знають, як виглядають цифри. Для дошкільнят використовуються таблиці з невеликою кількістю комірок, де в хаотичному порядку розташовані цифри від 1 до 10 або від 1 до 20. Завдання — знайти їх по порядку.
  • Ігри з тінню. Серед кількох тіней на зображенні слід шукати ту, яка відповідає певному предмету/персонажу, розташованому поруч.

Вправи на розвиток уваги у дітей 4-7 років

Вправи як спосіб розвитку уваги можуть бути дуже різноманітними. Для їх виконання не слід насильно саджати дитину за стіл. Дітей дошкільного віку більше цікавлять ігри, тому і займатися краще в ігровій формі. Щоб процес був цікавим, важливо чергувати розумову і фізичну активність, а також враховувати, що в 4, 5, 6 або 7 років дитячі навички і можливості при вирішенні певних завдань будуть істотно відрізнятися.

Для дітей 4-5 років

В цьому віці здатність керувати увагою ще невелика, потрібні словесні вказівки дорослого, часті повторення інструкцій. Дитина здатна займатися, не відволікаючись, цікавою справою 7-10 хвилин, утримувати в зоні інтересу до 5 об'єктів, але при цьому ще відчуває труднощі при необхідності її розподілу і перемикання. Стати більш уважною їй допоможуть наступні вправи:

  • Частини тіла. Дорослому потрібно називати частини тіла вголос, показуючи їх не завжди правильно, щоб заплутати дитину (наприклад, кажучи «живіт», показувати на вухо). Її завдання — показувати все правильно.
  • «Все синє» (колір можна змінити). Протягом певного часу потрібно знаходити, називаючи вголос, об'єкти запропонованого кольору. Вправу особливо зручно виконувати по дорозі в садок або під час прогулянки.
  • «Третій зайвий». Потрібно заздалегідь підготувати набір картинок, де один з предметів буде «зайвим» за певними ознаками. Завдання дошкільника — вказати на нього і пояснити свою відповідь. При виникненні труднощів дорослий може задавати допоміжні питання.
  • Проходження лабіринтів. Вправа добре розвиває зорову увагу і мислення. На перших порах дозволяється відстежувати шлях олівцем або пальцем, але потрібно прагнути до того, щоб навчитися стежити тільки очима.
  • «Почув — плесни у долоні». Заздалегідь слід визначити категорію, для слів з якої реакцією буде оплеск (наприклад, тварини, фрукти). Дорослий повинен називати різні слова, дитина — уважно слухати і плескати в долоні у відповідний момент.
  • Сортування. Дозволяє тренувати уважність і дрібну моторику. У ємності змішати невелику кількість різнобарвної квасолі, гороху, сочевиці, які належить розсортувати пальчиками або за допомогою дитячого пінцета. Крупу можна замінити на різнокольорові ґудзики. Важливо! Для безпеки дітей цю вправу слід виконувати під наглядом дорослого. Також можна придбати спеціальні іграшки для розвитку дрібної моторики: фігурки, скріпки, кубики, помпони.

Для дітей 5-7 років

Після п'яти років у дітей збільшується кількість об'єктів, що сприймаються одночасно. Їх можуть зацікавити не тільки яскраві, але й непримітні об'єкти, нові деталі в звичних предметах, що оточують людей. У старших дошкільників з'являється більше посидючості, вони можуть з інтересом класифікувати зображення, складати за ними розповіді.

Завдання в цьому віці спираються на вже наявні у дошкільника знання, навички, вміння (лічба, просторова орієнтація). Наприклад:

  • «Склади візерунок». За допомогою мозаїки, паличок для лічби потрібно скласти на столі певну комбінацію (цифру, літеру, силует, простий візерунок) за запропонованим зразком.
  • Малювання по цифрам. Гарна вправа для тих, хто знайомий з лічбою за межами 20: пропонується картинка з крапок, поруч з якими розташовані різні числа. Завдання — з'єднати їх, просуваючись по порядку, щоб промальовувати певне зображення.
  • Графічний диктант. Потрібно заздалегідь знайти графічний малюнок, який дитині належить викреслити на аркуші в клітинку, виконуючи під диктовку вказівки дорослого: 3 клітини вправо, 1 — вниз, 2 — вліво тощо.
  • «Намалюй і закресли». Для розвитку слухової уваги і пам'яті стане у нагоді вправа на зразок «Намалюй 3 кола, 1 овал і 2 квадрати, п'яту фігуру закресли». Залежно від бажаного рівня складності кількість фігур можна зменшувати або збільшувати.
  • «Спостерігач». Дошкільнику належить детально описувати свій шлях: від будинку до дитячого садка, парку, бабусиного будинку. Можна також просити шукати попутно предмети, які відповідають певним умовам (за кольором, формою, матеріалом).
  • «Стеж за тим, що говориш». Тут потрібно задавати питання, при відповіді на які не можна використовувати заздалегідь обумовлені слова (так/ні, певні цифри або кольори).
  • «Роби те, що я кажу». Завданням дорослого є називати різні команди (руки вгору, до носа, в кулак та ін.), одночасно виконуючи дії, які не відповідають їм. Дитині слід повторювати саме те, що вона чує, а не бачить, що дозволить розвивати концентрацію, стійкість зорової і слухової уваги.

Зазначені вище вправи і методики не тільки сприяють розвитку уважності, а й носять діагностичний характер: дозволяють дізнатися індивідуальні особливості дошкільника і зрозуміти, які саме якості вимагають більших тренувань.

Коментарі
Коментарів поки що немає
Написати коментар
Ім'я *
Email
Залиште коментар*

Якщо Вам потрібна допомога у виборі, телефонуйте: (044) 599-05-22